PA-EL

vodeća tvrtka u Hrvatskoj i regiji u području projektiranja, proizvodnje opreme, izvođenja i održavanja sustava katodne zaštite za ukopane čelične cjevovode i spremnike, armiranobetonske konstrukcije, offshore konstrukcije i brodove te druge specifične čelične konstrukcije/građevine

Novosti

Cathodic protection survey

Pregled stanja katodne zaštite na plinskoj platformi bez posade, Jadransko more. Prosječno mjerenje potencijala postolja proizvodne platforme je -1020 mV vs. Ag/AgCl SW.

M-TECH 2021 – Šibenik-Hrvatska

Ove godine se u Hrvatskoj u gradu Šibeniku održao M-TECH (međunarodna konferencija o materijalima) u razdoblju od 6. do 9. Listopada.

Na konferenciji su bile vođene teme vezane uz koroziju, toplinsku obradu, ispitivanje materijala i tribologiju. Znanstvenici, inženjeri, industrijski eksperti i studenti su predstavili svoje stručne radove vezane uz tematski fokus konferencije.

Kolege iz PA-EL-a su imali čast predstaviti dva nova stručna rada rada "Katodna zaštita naglavnica pilota na Pelješkom mostu-preliminarni rezultati" i "Pregled i poboljšanja nakon dijagnostike sustava katodne zaštite sa skupine plinskih platformi". Prezentaciju tih stručnih radova publici je izvela naša kolegica Tea Antolović.

Uvid u tehnologiju data loggera CPDL-1

PA-EL-ova linija data loggera CPDL-1 pruža jednostavan i pouzdan način pohrane izmjerenih podataka o stanju katodne zaštićenosti metalnih konstrukcija. Pri samom korištenju, data logger CPDL-1 se na katodno štićenim konstrukcijama ponaša poput “crne kutije” te čuva podatke o katodnoj zaštiti unutar svoje memorije sve dok se ponovno ne odradi njegova rekalibracija.

Pohrana podataka o mjerenjima katodne zaštite na CPDL-1 se izvodi u određenim vremenskim periodima tijekom kojih se podaci mjerenja u odnosu na referentne elektrode zapisuju u memoriju data loggera. Sama učestalost pohrane podataka na CPDL-1 se može podesiti u rasponu od 5 sekundi pa sve do tjedan dana po zapisu, dok ugrađena ne-punjiva baterija unutar data loggera omogućava autonomiju uređaja od minimalno godinu dana pri stopi bilježenja 1 log/sat.

Prikupljeni podaci sa CPDL-1 se mogu prebaciti na računalo pomoću programskog alata CPDL-1 user za što je potrebno spojiti data logger na računalo sa USB kabelom tipa “USB-A <-> USB mini”. Nakon preuzimanja, podaci/mjerenja sa data loggera su pohranjeni u .csv format te se nakon prebacivanja na računalo mogu jednostavno otvoriti preko standardnih aplikacija za proračunske tablice kao što su MS Excel, Libre/Open Office Calc i slični programi, gdje se podaci mogu dodatno obrađivati po potrebi.

Mapiranje korozijskog zaštitnog potencijala čelične armature na Pelješkom mostu

LNG Hrvatska

PA-EL sudjeluje u izgradnji LNG terminala na otoku Krku koji slovi kao najvažniji energetski projekt koji je u Hrvatskoj realiziran u proteklih dvadesetak godina i svojim bi operativnim radom sa početkom od 01.01.2021. godine trebao otvoriti brojne i značajne nove prilike za razvoj hrvatskog tržišta plina i gospodarstva u cjelini. Prilikom izgradnje LNG terminala PA-EL je dobio zadatak izraditi kompletan sustav katodne zaštite koja je ovog trena u završnoj fazi. Sustav koji je jučer uspješno bio podvrgnut pred-puštanju u pogon dijeli se u 4 faze:

  • katodna zaštita podmorskih pilota
  • katodna zaštita otpremnog plinovoda
  • unutarnja katodna zaštita spremnika vode
  • katodna zaštita podnice spremnika vode

Izrazito smo ponosni što smo dio ovog posebno važnog projekta za Hrvatsku.

Most Pelješac - Faza izgradnje naglavnica pilota je završena

Montiran je i zadnji distancer anoda na Pelješkom mostu! Prošlo je 14 mjeseci of početka postavljanja opreme za katodnu zaštitu unutar oplata naglavnica pilota budućeg mosta. Više od 83000 distancera, 25 kilometara MMO trakaste anode i 1.7 kilometara titanske spojne trake postavljeno je na ukupno 10 naglavnica pilota. Ovaj veliki pothvat uspješno je odrađen zahvaljujući brojnim tehničarima na terenu, voditelju radova kao i projektnom i inženjerskom timu.