PA-EL

vodeća tvrtka u Hrvatskoj i regiji u području projektiranja, proizvodnje opreme, izvođenja i održavanja sustava katodne zaštite za ukopane čelične cjevovode i spremnike, armiranobetonske konstrukcije, offshore konstrukcije i brodove te druge specifične čelične konstrukcije/građevine

Novosti

EUROCORR 2023

U periodu 27. – 31. kolovoza 2023. bit će održan godišnji kongres Europske korozijske federacije na trgu za sastanke u Bruxellesu u Belgiji. Privlačeći više od tisuću delegata, obično se održava svake godine u rujnu u drugoj europskoj zemlji. EUROCORR je poznat po visokom tehničkom standardu i popularnom socijalnom programu. Glavna tema kongresa ove godine je “Poticanje predviđanja korozije i zaštite prema kružnom gospodarstvu”.

PA-EL-ov vlastiti NACE certificirani tehnolog Krešimir Kekez prisustvovati će kongresu i održati prezentacije vezane uz dva stručna rada, jedan od kojih definira postupak za “Hitni retrofit teško oštećenih izmjenjivača topline sa sustavom katodne zaštite narinutom strujom” dok drugi rad opisuje “Procjena stanja izolirajućih prirubnica koje spajaju riser cijevi sa platformom na grupi plinskih platformi u Jadranskom moru”.

 

Navedenim prezentacijama moguće je prisustvovati uživo na EUROCORR 2023 kongresu u sklopu teme “JS 9 Katodna zaštita u morskom okolišu (WP 9 + WP 16)”:

 

Prezentacija “Hitni retrofit teško oštećenih izmjenjivača topline sa sustavom katodne zaštite narinutom strujom”

- održati će se u ponedjeljak 28.08.2023. u dvorani 13/Hall 13 – Studio 202;

- predviđeno trajanje prezentacije je u vremenskom periodu od 14:15 do 14:35 sati.

 

Prezentacija “Procjena stanja izolirajućih prirubnica koje spajaju riser cijevi sa platformom na grupi plinskih platformi u Jadranskom moru

- održati će se u ponedjeljak 28.08.2023. u dvorani 13/Hall 13 – Studio 202;

- predviđeno trajanje prezentacije je u vremenskom periodu od 17:05 do 17:25 sati.

38. SUSRET MEĐUNARODNIH STRUČNJAKA ZA PLIN

U periodu 10. – 12. svibnja 2023. u Opatiji je održan 38. međunarodni znanstveno-stručni susret stručnjaka za plin u Kongresnom centru Grand Hotela Adriatic u Opatiji, u organizaciji Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP), članice Međunarodne plinske unije (IGU) i Centra za plin Hrvatske. Trodnevna međunarodna konferencija i izložba posvećena prirodnom plinu, ukapljenom prirodnom plinu (UPP-u) i niskougljičnim rješenjima, jedna je od najvećih u jugoistočnoj Europi. Autor Stjepan Pavliša je izveo prezentaciju rada ...

Na skupu su sudjelovali vodeći lideri iz sektora plina i UPP-a iz Republike Hrvatske i više od 20 zemalja. Tijekom prethodnih 37 izdanja MEĐUNARODNI SUSRETI STRUČNJAKA ZA PLIN omogućili su poslovno povezivanje više od 17.000 stručnjaka iz sektora, iz više od 30 zemalja i tijekom desetljeća stvarali nova partnerstva i nove poslove uz ugodna druženja u Opatiji. Skup je okupilo 500-ak priznatih stručnjaka za plin i energetiku iz više od 20 zemalja, koji su izložili svoja stručna predavanja te stručne radove. Zanimljiv program konferencije obuhvatio je 10 aktualnih tematskih cjelina, vezano uz najaktualnije teme iz područja plinskoga gospodarstva i energetike.

Na konferenciji je raspravljano o doprinosu prirodnog plina i plinova iz obnovljivih izvora u postizanju održivoga prometnog sustava. Brojni domaći i inozemni stručnjaci izložili su radove o problematici transporta, distribucije, skladištenja i potrošnje prirodnog plina s obzirom na osiguranje učinkovitog, pouzdanog i niskougljičnoga plinskog sustava. Nekoliko zanimljvih radova prikazalo je pravne instrumente kontrole rizika za vrijeme globalne energetske krize i predstojeće zakonodavno uređenje vodika u hrvatskom zakonodavstvu kao i komparativna rješenja iz drugih država članica.

Održan je i govor o zaštiti krajnjih potrošača u plinskim distributivnim sustavima te utjecaju ogrjevne vrijednosti. Brojni izlagači iz zemlje i inozemstva predstavili su napredna tehnička rješenja za plinsko gospodarstvo i energetiku na izložbi plinske opreme i tehnologije koja je usporedno održana sa konferencijom.

SIGURNOSNE MJERE U PRIMJENI ELEKTROTEHNIČKIH INSTALACIJA I OPREME NA PLINSKIM POSTROJENJIMA

U sklopu kvartalno izdanog časopisa PLIN, u najnovijem izdanju Prosinac 2022. objavljen je članak o “sigurnosnim mjerama u primjeni elektrotehničkih instalacija i opreme na plinskim postrojenjima”. Članak je prezentirao autor Stjepan Pavliša na prošlogodišnjem međunarodnom znanstveno-stručnom susretu stručnjaka za plin, 11. – 13. svibnja 2022. u Opatiji.

Kratak sažetak:

Sva plinska postrojenja su u velikoj mjeri ovisna o radu elektrotehničke instalacije i opreme koja je integrirana u sustav tih postrojenja.

Zbog sigurnosnih zahtjeva na plinskim postrojenjima, sigurnosni zahtjevi primjene električne energije jesu znatno složeniji od klasičnih električnih instalacija u općoj primjeni.

Stoga je ovaj rad posvećen dijelu praktičnih primjera neusklađenih i usklađenih električnih instalacija i opreme s propisima i normama koje su za to područje struke.

NAEPEC 2023

Posjetite nas prilikom sljedećeg NAEPEC sajma na našem PA-EL štandu broj E41.

NAEPEC (North Africa Petroleum Exhibition & Conference) najveća je i najutjecajnija međunarodna izložba i konferencija u sektoru ugljikovodika i energetike u Africi i Sredozemlju, posvećena sjevernoafričkom tržištu i mjesto je za razvoj industrije te upoznavanje profesionalaca iz industrije energenata i ugljikovodika koji dolaze iz cijelog svijeta.

NAEPEC će se održati u Fira Barcelona Gran Via, Barcelona u Španjolskoj, a trajati će od 13. do 16. ožujka 2023 g.

BOILER-PROTEKT sustav

Naš pouzdani BOILER-PROTEKT sustav štiti od korozije objekte poput bojlera, spremnika, izmjenivača topline, ispirača plinova, reaktora i ostale procesne opreme.

Zaštiti ispravno - Zaštiti jednom. 

Most Pelješac - Službeno otvorenje

26. srpnja se održava službeno otvorenje Mosta Pelješac u Hrvatskoj.

Ponosni smo što smo imali čast sudjelovati na ovom projektu koji je poduzeo ogroman pothvat spajanja krajnjeg juga Republike Hrvatske sa ostatkom kopnenog dijela Hrvatskog teritorija time tvoreći jednu suverenu cjelinu.

Cathodic protection survey

Pregled stanja katodne zaštite na plinskoj platformi bez posade, Jadransko more. Prosječno mjerenje potencijala postolja proizvodne platforme je -1020 mV vs. Ag/AgCl SW.

Uvid u tehnologiju data loggera CPDL-1

PA-EL-ova linija data loggera CPDL-1 pruža jednostavan i pouzdan način pohrane izmjerenih podataka o stanju katodne zaštićenosti metalnih konstrukcija. Pri samom korištenju, data logger CPDL-1 se na katodno štićenim konstrukcijama ponaša poput “crne kutije” te čuva podatke o katodnoj zaštiti unutar svoje memorije sve dok se ponovno ne odradi njegova rekalibracija.

Pohrana podataka o mjerenjima katodne zaštite na CPDL-1 se izvodi u određenim vremenskim periodima tijekom kojih se podaci mjerenja u odnosu na referentne elektrode zapisuju u memoriju data loggera. Sama učestalost pohrane podataka na CPDL-1 se može podesiti u rasponu od 5 sekundi pa sve do tjedan dana po zapisu, dok ugrađena ne-punjiva baterija unutar data loggera omogućava autonomiju uređaja od minimalno godinu dana pri stopi bilježenja 1 log/sat.

Prikupljeni podaci sa CPDL-1 se mogu prebaciti na računalo pomoću programskog alata CPDL-1 user za što je potrebno spojiti data logger na računalo sa USB kabelom tipa “USB-A <-> USB mini”. Nakon preuzimanja, podaci/mjerenja sa data loggera su pohranjeni u .csv format te se nakon prebacivanja na računalo mogu jednostavno otvoriti preko standardnih aplikacija za proračunske tablice kao što su MS Excel, Libre/Open Office Calc i slični programi, gdje se podaci mogu dodatno obrađivati po potrebi.

Mapiranje korozijskog zaštitnog potencijala čelične armature na Pelješkom mostu

LNG Hrvatska

PA-EL sudjeluje u izgradnji LNG terminala na otoku Krku koji slovi kao najvažniji energetski projekt koji je u Hrvatskoj realiziran u proteklih dvadesetak godina i svojim bi operativnim radom sa početkom od 01.01.2021. godine trebao otvoriti brojne i značajne nove prilike za razvoj hrvatskog tržišta plina i gospodarstva u cjelini. Prilikom izgradnje LNG terminala PA-EL je dobio zadatak izraditi kompletan sustav katodne zaštite koja je ovog trena u završnoj fazi. Sustav koji je jučer uspješno bio podvrgnut pred-puštanju u pogon dijeli se u 4 faze:

  • katodna zaštita podmorskih pilota
  • katodna zaštita otpremnog plinovoda
  • unutarnja katodna zaštita spremnika vode
  • katodna zaštita podnice spremnika vode

Izrazito smo ponosni što smo dio ovog posebno važnog projekta za Hrvatsku.